Waarom infrarood verwarming de toekomst is

Neem nu contact op

Enerco International

Infrarood verwarming en warmtepomp

De wereld van verwarming is continue in beweging, nieuwere technieken en steeds betere isolatiematerialen zorgen ervoor dat een woning verwarmen niet meer vergelijkbaar is met pakweg 10 jaar geleden.

De huidige woningbouw is zo goed geïsoleerd dat de bouwstructuur haast geen thermisch vermogen meer nodig heeft om aangenaam op temperatuur te blijven. In een nieuwbouwwoning van 150m² kom je meestal toe met een thermisch vermogen van 1.5 tot 1.8 Kw.

Eens de woning warm is zal de verwarming nog nauwelijks moeten bij-verwarmen. Hier kan men dan de vraag stellen of het nog nodig is om een dure warmtepomp te installeren om dit lage vermogen te genereren. De kostprijs om een woning te verwarmen komt immers niet enkel uit het benodigde vermogen maar ook uit de aankoop en onderhoud van de verwarmingsbron.

De ideale manier om te berekenen wat een verwarming echt kost is om de TCO van deze bron te bekijken op 25 jaar. Wanneer we de TCO van een warmtepomp berekenen welke een nieuwbouwwoning met een E-30 waarde of lager moeten verwarmen komen we bijna altijd hoger uit dan diezelfde woning verwarmen met een kwalitatieve infrarood verwarming.

Het verbruik van een warmtepomp ligt inderdaad lager dan een infrarood verwarming doch de aankoopprijs ligt aanmerkelijk hoger dan een infrarood verwarming. Bovendien is een warmtepomp onderhevig aan slijtage en heeft nood aan een jaarlijks onderhoud.

De levensduur van de compressor bedraagt maximaal 15 jaar hierna moet het compressor gedeelte vervangen worden. De levensduur van een kwalitatieve infrarood verwarming bedraagt tussen de 25 en 30 jaar.  Een infrarood verwarming brengt ook geen jaarlijkse onderhoudskosten met zich mee. Er zijn immers geen bewegende onderdelen aanwezig die gevoelig zijn voor slijtage.

Bij een goed geïsoleerde woning is haast onmogelijk om de investeringskost van een warmtepomp terug te verdienen in vergelijking met een infrarood paneel. Wanneer de woning voorzien is van de nodige zonnepanelen is het meteen een uitgemaakte zaak.  Hiermee daalt de TCO van de infrarood verwarming zo ver onder de warmtepomp dat men meestal een factor 2 tot 2.5 haalt.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat de focus gelegd wordt kwalitatieve infrarood panelen die een lange levensduur hebben. U raadpleegt best een vakman in deze materie.