Infrarood verwarming een betaalbaar alternatief

Neem nu contact op

Enerco International

Infrarood verwarming en warmtepomp

Infrarood verwarming is niet meer weg te denken in de wereld van moderne verwarming. Steeds meer bouwheren kiezen voor een aangename en comfortabele infrarood verwarming in hun woning.

Ook bij renovatieprojecten zien we steeds meer dat een infrarood paneel de traditionele convectoren vervangen. Men gaat steeds meer voor het comfort van een stralingswarmte dan een traditionele luchtverwarming.

Het werkingsprincipe van een infrarood paneel is vergelijkbaar met dat van de zon. We gaan geen lucht meer opwarmen, maar rechtstreeks de objecten. Hierdoor wordt de thermische massa opgeslagen in de vaste materie in plaats van de lucht.

Men verkrijgt dus een veel stabielere warmte die niet snel schommelt als er een deur of raam opengaat. Een infrarood verwarming zal net zoals de zon alle objecten in de ruimte opwarmen. Het zijn deze objecten die op hun beurt de aanwezige lucht verwarmen.

Een conventionele verwarming zal eerst de lucht verwarmen om daarna deze warme lucht proberen te gebruiken om de kamer effectief te verwarmen. Het grote nadeel aan dit soort verwarming is dat warme lucht steeds zal proberen te stijgen.

Het warmste punt van de woning zal dus steeds het plafond zijn, terwijl wij als bewoners van de woning op de vloer staan. Hier kan dus een grote besparing verwezenlijkt worden als we de warmte beneden kunnen houden.

De meest gekende stralingswarmte kennen we van de vloerverwarming. Hier gaan we een soortgelijk uitgangspunt hanteren door van de grond af naar boven te stralen. Door de beperkte vloer temperatuur is deze straling voelbaar tot een hoogte van 180 cm. Deze stralingswarmte wordt algemeen als aangenaam ervaren.

Een infrarood verwarming werkt volgens hetzelfde uitgangspunt als deze vloerverwarming, maar in plaatst van alleen maar de vloer, worden ook de muren en alle meubels opgewarmd. Een ander groot voordeel van een infrarood verwarming in vergelijking met een vloerverwarming is de snelheid.

Een vloerverwarming heeft een grote massa nodig wat temperatuurschommelingen haast onmogelijk maakt. Om een vloerverwarming ’s avonds een paar graden hoger te plaatsen is een onmogelijke zaak.  Om van 20 °C naar 22 °C te gaan kan er gemakkelijk 24 uur nodig zijn.

Met een infrarood verwarming is dit binnen de 30 minuten gebeurt.  In vergelijking met de voorgaande technieken is de kostprijs van een kwalitatieve infrarood verwarming aanmerkelijk lager.

Je geniet dus van meer comfort met een lagere factuur. Meer informatie bij de gespecialiseerde vakman.