Soms wordt er getwijfeld in de keuze van het juiste verwarmingssysteem in de woning. Grijpen we terug naar de oude fossiele brandstof gestuurde centrale verwarmingsketels of gaan we voor moderne alternatieven.
Bij de moderne alternatieven vinden we de warmtepomp en infrarood verwarming. Beide systemen kunnen werken op groene energie en zullen hierdoor CO2 vrij kunnen functioneren. Zeker in de moderne nieuwbouw kiest men voor deze alternatieven.
De keuze maken of het een warmtepomp wordt of een infrarood verwarming is niet altijd zo eenvoudig. Het is altijd een beetje wikken en wegen over welk systeem het best bij de woning en de eigenaar past.
Laat ons even de voor- en nadelen van een warmtepomp onder de loep nemen.
WARMTEPOMP
Voordelen
- Laag verbruik
- Kan eventueel passief koelen
- Kan ook voor warm water zorgen.
Nadelen
- Heeft jaarlijks onderhoud nodig
- Levensduur pomp is beperkt
- Dure aanschaf
- Trage verwarming wanneer aangesloten op vloerverwarming.
Concreet kunnen we stellen dat het gebruik van een warmtepomp goed moet overwogen worden en er best een degelijke TCO-berekening uitgevoerd wordt om de juiste kostprijs van de verwarming te beoordelen.
Maar wat met een infrarood verwarming, ook hier kennen we voor- en nadelen.
INFRAROOD VERWARMING
Voordelen
- Relatief lage aanschafkosten
- Zeer snelle verwarming
- Kan ook plaatselijk verwarming (kamer per kamer)
- Heeft geen onderhoud nodig
- Lange levensduur (25 – 30 jaar)
Nadelen
- Kan niet passief koelen
- Kan geen warm water maken
- Verbruikt iets meer dan een warmtepomp.
Je merkt dus dat beide systemen zowel voor- als nadelen hebben. De keuze zal dus echt op de behoeften van de huiseigenaar moeten afgestemd worden.
Wat zijn de voordelen van een combinatie van beide systemen.
Soms heeft een combinatie van systemen meer voordelen dan nadelen. Denk even aan de hybride wagens die in de stad elektrisch rijden en op de autostrade op hun verbrandingsmotor overschakelen. Zo kun je een warmtepomp perfect combineren met een infrarood verwarming.
Door deze combinatie door te voeren kun je een paar nadelen van de warmtepomp doorstrepen en daar nog een paar extra voordelen aan vast knopen.
Een nadeel van de warmtepomp aangesloten op een vloerverwarming was dat deze zeer traag is. Dit wil zeggen wanneer we een constante temperatuur van 20 °C overdag perfect als comfortabel aanvoelen. Maar ’s avonds wanneer we voor de televisie zitten willen we het graag iets warmer hebben. Met een vloerverwarming is dit een hopeloze zaak.
Maar wanneer we deze vloerverwarming, wel of niet aangedreven door een warmtepomp, combineren met een infrarood verwarming, genieten we van het beste van 2 werelden. De Warmtepomp zorgt voor een constante basis temperatuur, terwijl het infrarood paneel ’s avonds de gewenst temperatuur kan boosten naar de gewenste instelling.
Ook in het voor- en naseizoen kun je van de combinatie perfect genieten. Denk even aan de badkamer die je op een koele lenteochtend graag een beetje zou verwarmen. Dit kun je perfect bewerkstelligen zonder de volledige hoofdverwarming aan te schakelen. Met een infrarood spiegel in de badkamer kun je dit verkrijgen op een comfortabele en energiezuinige manier.
Een warmtepomp combineren met een aangename infrarood verwarming loont dus echt de moeite en verhoogt het comfort van de gebruiker.